Stäng

Historik

Historik

Från då till nu - mer än 115 års historia.

1904

Lars Göransson på Östra Mölla startade en virkes- och bygghandel. Järnvägen hade nått Södra Sandby och Lars hoppades på att det skulle betyda utveckling och välstånd för det lilla samhället. 

 

 

1914

Ernst Lundgren tar över rörelsen och startar en Lantmannaaffär. Dock tar den tuffa marknaden under 30-tals krisen knäcken på företaget. Carl Persson jobbar under denna tid som bokhållare i företaget.

 

 

 

 

 

 

1932

Tiderna var hårda och efter diverse med- och motgångar kunde Carl Persson och hans svåger Gunnar Gustafsson 1932 ta över rörelsen för 30.000 kr. Beloppet var en ansenlig summa pengar på den tiden. Svågrarna Carl och Gunnar ändrade namnet på företaget till Persson & Gustafsson. 

 


1952

Carl Persson drar sig tillbaka och Gunnar Gustafsson tar ensam över företaget och bildar Aktiebolaget Persson & Gustafsson.

 

1955

Spannmålssilon byggs.

 

1974

Efter tidigare hårda år, blomstrade nu affärerna och företaget växer. Bertil Gustafsson, son till Gunnar Gustafsson tar över företaget. Bertil inser att det inte finns en framtid som spannmålshandlare och 1987 lägger man ner spannmålshanteringen. Företaget expanderar nu radikalt som en renodlad bygghandel.

 

 

1985

Företaget säljer och uppför åtta hus av "Sandbyvillan" i Schweiz. 22 långtradare med byggvaror kör genom Europa.

 

 

1994

Ung och full med idéer driver Bertil utvecklingen av företaget till att bli en av de modernaste bygghandlarna i sitt slag. Företaget utvidgas genom köpet av Svenska Foders byggmaterialavdelning i Bjärsjölagård.

 

2000

Köp av den gamla bygghandeln Alfred Pehrsson. 

 

2001

Nyöppning av bygghandeln i Hörby med en ny butik och renoverat lager. Under denna period bytes namnet rätt och slätt till - PoG.

 

2006

Företaget bygger ett 12 000 kvm stort Distributionslagret på Vinkelhaken i Södra Sandby för att möta den allt högre belastningen på logistiksidan.

 

2007

Karl Gustafsson tar över som VD. PoG köper Granngårdens anläggning i Sjöbo och versamheten från Bjärsjölagård flyttas dit. 

 

2010

En Proffsbutik öppnas i Fosie Industriby i Malmö.

 

2012

Till- och ombyggnad av butik och byggutställning på Mossavägen i Södra Sandby.

 

2014 

Förvärv av Österlens Byggmarknad i Tomelilla och Borrby. Kontrakt skrivs för ny bygganläggning vid stora infartsvägen till Fosie Industriby i Malmö. Första spadtaget tas.

 

2015

Anläggningen på Olsgårdsgatan i Malmö står klar för invigning i september. Anläggningen innehåller ca 2800 kvm Drive-In avdelning, helt under tak, för tungt byggmaterial. Butiken på 700 kvm har ett betydligt utökat sortiment av förnödenheter. Ledningen och administrationen flyttar in på våning 2. 

I september nyinvigs Hörbyanläggningen efter en större ombyggnad och även en stor tillbyggnad av butik och kallagret. 

 

2017

Beslut tas för byggnation av en ny anläggning i Helsingborg. I väntan på att denna ska bli klar, öppnas en tillfällig butik i gamla HD-huset. 

Ett strategiskt beslut tas även kring en flytt av butiken på Mossavägen i Södra Sandby till en ny anläggning i Hjärup under 2020.

Spadtaget för en tillbyggnad på 8 000 kvm på Distributionslagret i Södra Sandby tas.

 

2018

Invigning av en ny virkeshall på 8 000 kvm på Distributionslagret i Södra Sandby. Totalytan uppgår nu till hela 20 000 kvm. 

Ny 9 000 kvm stor proffsanläggning på Väla Södra i Helsingborg står färdig och invigs med pompa och ståt.

 

2019

 PoG Woody Bygghandel tillhör bygghandelskedjan Woody Bygghandel med 6 miljarder i omsättning och fler än 90 anläggningar. Kedjan ägs av lokala entreprenörer som samarbetar inom områden såsom inköp, marknad, IT, miljö och utbildning.